Het tegengaan van ‘verbubbeling’ door het aanpakken van desinformatie en radicalisering en het bevorderen van maatschappelijke samenhang.

Mede als gevolg van digitalisering en het gebruik van online platforms met hun algoritmen ontstaan  er meer dan voorheen ‘bubbels’ [link naar risico ‘verbubbeling’]. Daardoor kunnen individuen in een sociale omgeving terechtkomen met sterk afwijkende opvattingen (radicalisering). Bovendien dreigt het maatschappelijke debat sterk gepolariseerd te worden, wat de samenhang in de samenleving kan bedreigen. In nog algemenere zin kan door digitalisering en veranderingen in gewoonten (vaker thuis werken bijvoorbeeld) het aantal toevallige ontmoetingen afnemen met mensen die heel anders zijn.

Het behouden van maatschappelijke cohesie en het tegengaan van verbubbeling en radicalisering zijn brede maatschappelijke opgaven, die inspanningen vragen van iedereen: maatschappelijke organisaties, werkgevers, gebruikers en aanbieders van digitale platforms, etc. De Rijksoverheid heeft daarbij specifieke verantwoordelijkheden, met name op het gebied van veiligheid (monitoren en tegengaan van radicalisering) en het scheppen van wettelijke kaders bij de bestrijding van desinformatie.

Bij alle digitalisering is het van belang dat er ook een ‘offline publieke ruimte’ blijft bestaan. Ook dat is een punt van aandacht bij beleidsontwikkeling.